Thema avonden: het bodemleven

Het begint met kennis:

In het jaar van de bodem (2015) zijn er 2 zeer interessante boeken verschenen over wat er zich in de bodem allemaal afspeelt. De boeken kunnen tientallen vragen beantwoorden maar je krijgt en wel honderd andere vragen voor terug. Marielle Gerritsen van tuin 28  heeft in de WZZO krantjes nummer 3 en 4 van 2015 ook al stukjes geschreven over het bodemleven.


Omdat het een belangrijk onderwerp is waar je niet zomaar over uit gesproken bent hebben we naar aanleiding van thema's 4 studie-/discussieavonden georganiseerd. Het gaat erom de volgende thema's te bespreken met elkaar:

~ wat zit erin de bodem en hoe werkt alles samen

~ verschillende compostmethodes

~ hoe kun je de bodemstructuur verbeteren

~ test je eigen grond


Voor wie geïnteresseerd  is in de twee nieuwe boeken;

! Bodem in balans van Phil Nauta

! Het bodemvoedselweb van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis.


vriendelijke groeten van

Martien Vogelenzang

Ivonne Harren

Maria van Houten

Yvonne van der Heijde

Samenvatting van de avonden:

Eind 2015 begin 2016 hebben we met geïnteresseerde tuinders een viertal avonden met elkaar gesproken over het bodemleven, de bodemstructuur  en het verbeteren daarvan. Er is kennis uit boeken en van cursussen verteld en naar aanleiding daarvan is er verder over gesproken. Er werd ook verteld over wat de ervaringen van de mensen waren.


De 1e avond was er een PowerPoint presentatie over wat er zich allemaal in de bodem afspeelt. Dat compost toevoegen aan je tuin betekend dat er meer bodemdiertjes, bacteriën  en schimmels in de bodem komen die ervoor zorgen dat er gangen en kanaaltjes ontstaan waar lucht en water door getransporteerd kan worden. En al deze organismen leven van en met elkaar en wisselen voedingstoffen uit met de planten. En vooral bacteriën maar zeker ook sommige schimmels plakken gronddeeltjes aan elkaar waardoor er een stevige constructie ontstaat die ervoor zorgt dat de grond veel minder snel dicht klinkt. Ze zorgen ervoor dat de kompost word afgebroken tot hummes en hummus heeft een zeer groot vermogen om voedingsstoffen en water vast te houden. Al met al worden zo de omstandigheden voor planten aanzienlijk verbeterd.


De 2e  avond stond in het teken van verschillende composteer methodes . Je kunt zeer actief bezig zijn met je kompost door deze regelmatig om te zetten waardoor er weer meer lucht in de hoop komt en het proces sneller verloopt. Of door een grote hoop met een goede verhouding van stikstof / koolstof materiaal op te bouwen waardoor er een grote hitte kan ontstaan in de hoop en ziektekiemen , wortelstokken en onkruidzaden worden gedood. Maar een kompostton waar je steeds beetje bij beetje materiaal bij gooit  en die lang blijft staan wordt uiteindelijk ook kompost. Het is wel zaak dat de kompost niet te nat wordt waardoor alle lucht eruit verdwijnt en de hoop gaat stinken. En de functie van groenbemester; deze houdt de bodem bedekt en dus veerkrachtig en verhoogt het organische stof gehalte wat ook afgebroken gaat worden tot hummus.


Voor de 3e avond hadden een aantal mensen een dag of wat van te voren een glazen pot met water een druppel afwasmiddel en een schep grond uit de tuin in het clubhuis gezet om de grond na eerst goed te hebben geschud uit te laten zakken. Zodoende konden we zien hoe de verhouding van zand silt en klei was. Opvallend was dat er geen hele grote verschillen te zien waren. Een goede laag zand en silt en een dun laagje klei. Er is gesproken over wel of niet spitten en dat volgens de hedendaagse inzichten spitten over het algemeen niet wordt aangeraden omdat de lagen in de grond worden omgegooid, waardoor veel bodemleven dood gaat. Als je grond te compact is en dus te weinig lucht bevat kun je beter de grelinette gebruiken. Een soort vork waarmee je de bodem los wrikt maar waardoor wel alle bodemlagen op z’n plaats blijven. De vereniging heeft een grelinette voor algemeen gebruik aangeschaft. Het uitleensysteem wordt nog bekent gemaakt.


De 4e avond hebben we wat testen uitgevoerd om te kijken hoe de zuurgraad van de verschillende tuinen was.  We deden dat met daarvoor bestemde stripjes waarbij je doormiddel van de kleuring, die ontstaat als je zo’n stikje in een potje water met daarin wat grond hebt gehouden, kunt aflezen welke zuurtegraad je bodem heeft. We hebben ook testen uitgevoerd met kookvocht van rode kool; bij een blauwe kleuring is je grond zuur  en bij een rode kleuring is die base. Er werd nog over verschillende methodes van beplanten gesproken o.a. op verhoogde bedden planten, planten in potten in de grond ingegraven en verschillende mulch methodes. Omdat het ons interessant lijkt om dit te zien gaan we als het seizoen wat verder is een avond plannen om bij elkaar op de tuinen te gaan kijken.


Wordt dus nog vervolgd.WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp