Welkom (nieuwe) tuinder

Beste (nieuwe) tuinder,
De Tuincommissie en de Werkcommissie willen je graag welkom heten bij WZZO. We schrijven maar ‘je’ omdat de meeste leden geen ‘u’ tegen elkaar zeggen, maar elkaar gewoon bij de voornaam noemen.
We zullen hieronder vertellen wat we doen. Dan zal blijken dat we elkaar zeker gaan tegenkomen.

Er zijn twee hoofdtaken:

  1. De Tuincommissie houdt in de gaten dat het complex als geheel er goed uitziet door tuinders aan te spreken als dat nodig is. Het uitgangspunt hiervoor is het Huishoudelijk Reglement, specifiek het tuinreglement en de bouwvoorschriften. Het is raadzaam deze reglementen door te lezen voordat je aan de slag gaat in je tuin.
  2. De Werkcommissie organiseert de werkbeurten.
    Tuinders zijn verplicht twee zaterdagochtenden per jaar werkzaamheden te verrichten voor het algemeen nut. Zoals het schoonmaken van paden, het beitsen van het verenigingsgebouw, het verwijderen van onkruid bij de beplanting rond het verenigingsgebouw, het maaien van de algemene stukken gras, enz. De Werkcommissie maakt daarvoor een schema dat aan
    het begin van het jaar bekend wordt gemaakt op de website, in De Vondelier en op het mededelingenbord.
    Wie op een geplande datum verstek moet laten gaan, kan dat laten weten, via de website: ​werkcommissie@wzzo.nl​ (tijdig graag) en dan wordt een nieuwe werkbeurt vastgesteld.

Een paar zaken lichten we hieronder toe.
Iedere tuin, op welke manier je hem ook inricht, heeft zorg nodig. Er moet in gewerkt worden, hoe je het ook wendt of keert. De tuin als geheel moet er niet verwaarloosd uitzien en de opstallen moeten worden onderhouden. Kun je niet zo
vaak op je tuin komen, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Kijk voor suggesties in ‘Tips & trics op de tuin’ aan het einde van dit stuk.

Voortuinen(borders)
De voortuin is een van de aandachtspunten van de tuincommissie. Met een leuke voortuin help je mee het complex mooier te maken. Zet er dus iets aardigs in.
Nieuwe bomen planten in deze border is niet toegestaan en struiken dienen jaarlijks gesnoeid te worden tot een hoogte van 1.50 meter. De borderplanten moeten niet teveel over het pad heen groeien.

Schelpenpad
Het pad dat grenst aan de eigen tuin houd je schoon door te schoffelen. Doe dit regelmatig, haal onkruid weg en voorkom dat het pad groen wordt.

Slootkant
Sloten moeten onderhouden worden zodat ze niet te veel dichtgroeien, 40% begroeiing van het wateroppervlak is prima. De beste tijd om het teveel aan planten weg te halen is september en oktober. Het verwijderen van kroos en algen kan altijd en is ook zeker gewenst om voldoende licht in het water te behouden. De tuinders die aan de middensloot grenzen krijgen in oktober een oproep om de sloot te schonen.

Onkruid in tuinen
De Tuincommissie krijgt vaak vragen over onkruid in tuinen. Onkruid de baas blijven kost tijd, maar wanneer doe je het goed? Elke tuinder denkt er anders over. Houd in elk geval je border netjes en bespaar buren de overlast van wortelonkruiden en de zaden van bloeiend onkruid. Onkruid dat sterk woekert, zoals heermoes, haagwinde en zevenblad, moet bestreden worden (overigens zonder gebruik van chemische middelen).

Aardappelen
Het deel dat gebruikt mag worden voor de teelt van aardappelen wordt jaarlijks aangewezen door de vereniging. Dat iedereen zich aan het aardappelbeleid houdt vinden we heel belangrijk. Bij aardappelen die vaker op dezelfde plek verbouwd worden, is de kans op een zeer besmettelijke aardappelziekte vele malen groter dan wanneer er wisselteelt wordt toegepast. Dan heb je niet alleen zelf een probleem, maar vanwege de besmettelijkheid geldt dat mogelijk ook voor alle tuinders op het complex. Daarom is bij het verbouwen van aardappelen wisselteelt verplicht. Dat gaat als volgt: op elke tuin waar aardappelen worden verbouwd, worden een A-, B- en C-veld aangewezen, het A-veld het dichtst bij het pad. Volgens een vast roulatieschema verbouwt iedere tuinder aardappelen op één van die velden. Welk veld dat is, wordt door het bestuur aan het begin van het tuinseizoen bekendgemaakt. Op deze manier zit er steeds drie jaar tussen voordat op een veld weer aardappelen kunnen worden verbouwd.
Waar liggen de drie veldjes op jouw tuin? Een aantal jaren geleden heeft de toenmalige tuinder dat zelf mogen aanwijzen. Dat is door de Tuincommissie opgetekend. Je kunt bij de Tuincommissie dus navragen waar bij jou de veldjes liggen. In beginsel liggen die veldjes vast, omdat bij verschuivingen de periode van drie jaar wisselteelt misschien niet gehaald wordt. Maar als je de huidige ligging niks vindt, kan er in overleg met de Tuincommissie naar een oplossing worden gezocht.
En over de aardappelen zelf: het is verplicht om gecertificeerde poters te gebruiken als je aardappelen gaat verbouwen. Aardappelen van de supermarkt doen het misschien ook wel, maar ook hier geldt dat de kans op besmettelijke aardappelziekte veel te groot is. Dat mag dus niet.

Bamboe
Bamboe ​mag beperkt worden aangeplant. Het dient in elk geval een meter van de erfgrens te staan en zijn ingeperkt met bamboefolie (te koop bij het tuincentrum). Gebruik geen alternatieve materialen; die gaan niet diep genoeg of zijn na luttele jaren verteerd in de grond, waarna de bamboe er dwars doorheen groeit. De Tuincommissie heeft een lijst van toegestane, niet zodevormende bamboesoorten. Vraag ernaar voordat je bamboe aanplant.

Glas
Glas mag gebruikt worden voor koude bakken of voor erfafscheidingen tot een diepte van 10 centimeter. Dieper ingraven is niet toegestaan.

Sociaal gedrag
Ons complex delen we met allerlei verschillende tuinders. De tuinen zijn dus zeer divers. Maar één ding hebben we gemeen: we hebben de tuin voor ons plezier. Hou dus, terwijl je geniet van je eigen tuin, ook de belangen van je buren in het oog.

Daarnaast verricht de Werkcommissie nog enkele kleinere taken:

  • Op een zaterdag in de eerste helft van december is het bomensnoeidag.
    Bomen op het algemene gedeelte worden dan gesnoeid, maar tuinders kunnen ook vragen om te laten snoeien op hun eigen tuin. Het kleine werk moeten tuinders zelf doen, maar als er een kettingzaag aan te pas moet komen, schiet de vereniging graag te hulp.
    Het snoeisel moet door de tuinders zelf naar het grote hek worden gebracht. Daar staat een grote hakselmachine. De grote berg houtsnippers mag (als het snipperen klaar is) door tuinders worden meegenomen voor gebruik op de eigen tuin.
  • Het gereedschap in de werkschuur is bedoeld voor gebruik door de Werkommissie, of in opdracht van de Werkcommissie.
    Gemotoriseerd gereedschap wordt sowieso niet uitgeleend, maar er zijn enkele niet-gemotoriseerde stukken gereedschap die een tuinder niet elke dag nodig heeft, maar die soms wel ontzettend handig zijn. De volgende stukken gereedschap kunnen via de Werkcommissie worden uitgeleend:
    • een grote houten palenhamer,
    • een grelinette,
    • een zware wals (om bijvoorbeeld net gelegd gras stevig aan te drukken).
  • Bij eventuele problemen met de buren (zoals beplanting te dicht op de erfgrens, bomen met teveel schaduw, lawaai), praat erover met de buren.
    Met praten kun je wonderen verrichten. Maar als het echt niet lukt om de problemen op te lossen, praat er dan over met de Tuincommissie. Wie weet kunnen wij dan nog een positieve rol spelen.
    Een heel verhaal. Maar het zal nu wel duidelijk zijn waarom we denken je vroeg of laat wel te zullen ontmoeten. Misschien al op de eerstkomende werkbeurt. Dan kunnen we het meteen over de aardappelveldjes hebben.

Tips & trics op de tuin
Tot slot wat ​‘Tips & trics op de tuin’ om het tuinieren makkelijker, prettiger of minder tijdrovend te maken.

  • Bedenk wat je leuk vindt om te doen en richt je tuin daarnaar in. Zorg dat je niet te veel tijd hoeft te besteden aan klussen waar je een hekel aan hebt.
  • Vind je het fijn om in je eentje te tuinieren of werk je liever samen met iemand? Misschien wil een vriend of vriendin je helpen. Samen kunnen jullie het werk verdelen.
  • Zorg voor een goed compostsysteem, zodat je niet al je plantafval van de tuin mee naar huis hoeft te nemen.
  • Let op dat je overal goed bij kunt: maak paden en plant je tuin niet te vol.
  • De meeste tuinders gebruiken tegels of houtsnippers. Houtsnippers moet je regelmatig verversen.
  • Zaai op regels, zodat je ertussendoor kunt schoffelen en kiemplanten herkenbaar zijn.
  • Goed gereedschap maakt een wereld van verschil. Houd het schoon en scherp.
  • Let op met frambozen, munt en dergelijke. Isoleer woekerende gewassen door ze in potten te zetten of gebruik speciaal folie. Voor bamboe heeft de tuincommissie regels opgesteld.
  • Hoe meer ​verschillende dingen je in je tuin zet, hoe meer werk je eraan hebt.
  • Een groot deel van je tijd ben je bezig met het bedwingen van onkruid.
    Onkruid kiemt bij een ideale temperatuur (die per zaad verschilt) en vocht; het groeit onder invloed van water en licht. Houd grond dus bedekt (mulchen heet dat) om de groei van onkruid te remmen, of laat een bodembedekker groeien.
    Door de grond ’s winters af te dekken voorkom je dat ze dichtslaat en moeilijk te spitten is. Strooi takjes en bladeren. Of gebruik groenbemesters; zij draaien mee in het wisselteeltplan. Houtsnippers zijn minder geschikt voor mulchen: ze onttrekken stikstof aan de bodem en dat vinden je planten niet fijn. In feite zijn houtsnippers alleen geschikt voor paden.
  • Planning is heel belangrijk in een tuin. Als je regelmatig even komt ben je niet steeds bezig achterstanden weg te werken.
  • Als je op je tuin arriveert kun je beginnen met de onkruidronde. Besteed het eerste kwartier aan de meest dringende zaken. Knip of verwijder onkruid dat in bloei dreigt te komen. Later kun je grondiger te werk gaan, maar je voorkomt zo in elk geval dat een plaag zich uitbreidt.
  • Benut het hele tuinseizoen. Denk niet: in september is het over. Alles wat je in de herfst kunt doen aan opruimen, snoeien en bewerken van grond spaart tijd in de lente.
  • Heb je door hoe wisselteelt werkt? Probeer ook eens combinatieteelt.
  • Vergeet ook niet rond te kijken in andere tuinen. Als je er al geen nieuwe ideeën opdoet zal je merken dat je er met andere ogen naar gaat kijken.

Welkom op de tuin en een fijne tijd.
De Tuincommissie en de Werkcommissie.